Over mij

Mijn naam is Anne Remijn (1967), getrouwd en moeder van twee volwassen kinderen.

Ik ben opgeleid in omgaan met rouw en verlies bij het Land van Rouw (Riet Fiddelaers-Jaspers, Sabine Noten). Hier volgde ik de post HBO opleiding Omgaan met Verlies met de specialisatie kinderen en jongeren en de therapeutische vervolgopleiding ‘Gestolde Rouw’. Ik volgde de training Love, Loss, Forgiveness van Stichting LLF Nederland. Ik ben getraind tot Schiptherapeut (begeleiden van relatiebreuken) en volgde de traumatraining ‘In wezen ben je heel gebleven’ bij Gwen Timmers. Daarvoor heb ik als leerkracht in het basisonderwijs vijftien jaar ervaring opgedaan met groepen kinderen van 4 tot 12 jaar. Mijn belangstelling ging uit naar de sociaal-emotionele kant van de kinderen en de zorgen in gezinnen. Verlieservaringen in het onderwijs met ziekte, echtscheiding en het overlijden van ouders en collega’s hebben een grote invloed op mij gehad. Ik volgde trainingen op het gebied van autisme en psychomotoriek, diverse masterclasses in verlies. Ik sta in het verwijsbestand van Land van Rouw, Netwerk Integrale Kindzorg en Achter de Regenboog.

Als pleegouder heb ik mijn huis en hart opengezet voor twee pleegkinderen die jarenlang bij ons hebben gewoond. Daarvoor volgde ik de Stapcursus van Horizon. Door deze ervaring leerde ik veel over thematiek rond hechting en loyaliteit. Ook verlieservaringen rond diagnoses, echtscheiding en dementie in mijn familiekring hebben mijn weg gevormd. Zo ben ik tot het besluit gekomen om het onderwijs achter mij te laten en de opleiding Omgaan met Verlies te volgen. Ik deed ervaring op in kinderhospice Mappa Mondo In Rijswijk, bij Pax Christi kinderhulp, als coordinator Steun bij Verlies van Humanitas, bij Achter de Regenboog, bij Vluchtelingenwerk en bij pleegzorg Horizon.

Ik schreef de boeken ‘Papa, waar ben je?‘ over verlies door dementie (uitgeverij Eigenzinnig 2015) en ‘Opa’s zakmes’ (2016) en de gedichtenbundels ‘Scheuren van de ziel’ (2018) en ‘Rouwen tussen eb en vloed’ (2019). In september 2016 heb ik Scarabee Kids opgestart, een kinderclub bij inloophuis Scarabee in Leiden, waar ik tevens vraagbaak ben voor ouders en leerkrachten, in 2019 de jongerengroep Scarabee # Young.

Wat ik belangrijk vind en kan inzetten in het contact rond rouw en verlies is compassie, aandacht, empathie, luisteren, verhelderende vragen stellen en helpen verwoorden.

Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar – Antoine de St Exupery.